Friday, October 12, 2012

ကင္ဆာေရာဂါအတြက္ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္


ယေန႕ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ ဓါတ္စာေဖ်ာ္ရည္တစ္မ်ဳိး ေခတ္စားေနပါသည္။ လူအမ်ား စိတ္၀င္စားလာေအာင္ စတင္ေဖာ္ထုတ္ ေဆာ္ၾသ ခဲ့သူကေတာ့ ဂ်ပန္ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ႀကီး အရွင္ တိုမီဇာ၀ ျဖစ္ပါတယ္။ ထင္ေပၚေက်ာ္ၾကားလာတဲ့ ဓါတ္စာေဖ်ာ္ရည္ကေတာ့ ``အာလူးစိမ္း`` ေဖ်ာ္ရည္ပဲျဖစ္ပါတယ္ ။

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ အာလူးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ေၾကာင့္ ေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းသြားရတဲ့ လူနာေတြ ၊ လူနာရွင္ေတြဆီက ေက်းဇူးတင္ေၾကာင္း ပလူပ်ံသလိုေရာက္လာတဲ့စာေတြ အရွင္တိုမီဇာ၀ လက္ခံ ရရွိခဲ့ပါတယ္ ။

ဆရာေတာ္က "ဒီႏွစ္ထဲမွာ ကင္ဆာအမ်ားအျပားဟာ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာ ကို မွီ၀ဲခဲ့ၾကၿပီး ပမာဏ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ သိသိသာသာသက္သာသြားၿပီး ေသမင္းႏႈတ္ခမ္း၀က ျပန္လာႏိုင္ခဲ့ၾကပါတယ္" ။

အသံုးျပဳပံုကေတာ့ အာလူးအစိမ္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ထုေထာင္းပါမယ္ ။
ၿပီးမွ ပိတ္စိမ္းပါးနဲ႕ထုပ္ၿပီး အရည္ရေအာင္ညွစ္ယူပါမယ္ ။ အဲဒီအရည္ ဖန္ခြက္တစ္ခြက္မွ ႏွစ္ခြက္ ေန႕စဥ္မွီ၀ဲသြားမယ္ဆိုရင္ အသည္းေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ၊ အစာအိမ္ေရာဂါ ၊ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးေရာဂါ ၊ေသြးတိုးေရာဂါ ခါးနာ ၊ ပုခံုးနာ ၊ က်ီးေပါင္းနာေရာဂါေတြ ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႕ဆိုပါတယ္ ။ေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း အနယ္နယ္ အရပ္ရပ္က ေထာက္ခံစာမ်ားရရွိထားတယ္လို႕ဆိုပါတယ္ ။

သာဓကတစ္ခုအေနနဲ႕ကေတာ့ ......
မစၥတာတီဆိုသူသည္ နားရြက္ေအာက္နားမွာ အဖုတစ္ဖု ေပၚလာတာနဲ႕ ေဆးရံုကိုသြားၿပီး ကင္ဆာက်ိတ္ ျဖစ္ေနၿပီး ခဲြစိတ္ကုသၿပီး ဓါတ္ကင္ခဲ့ပါတယ္ ။ သို႕ေသာ္လဲ ကင္ဆာကလပ္စည္းေတြက အဆုတ္ထိေအာင္ ပ်ံႏွံသြားပါတယ္ ။ သက္ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္ႀကီးမ်ားက ကင္ဆာကလပ္စည္းေတြ ပ်ံႏွံ႕ကုန္လို႔ ကုသလို႔ မရႏိုင္ေတာ့ ဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္ ။

အဲဒီေနာက္ သူဟာ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာ အေၾကာင္းၾကားသိရတဲ့အတြက္ အရံႈးမရွိဘူးဆိုၿပီး ေသာက္ၾကည့္ တယ္ ။
အညႊန္းအတုိင္း ေန႕စဥ္ရက္ဆက္ ဇဲြေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ေသာက္ခဲ့ပါတယ္ ။ အခုဆိုရင္ ကင္ဆာ ကလပ္စည္းေတြ ေလွ်ာ့က်သြားၿပီး ထိန္းခ်ဳပ္ထားႏိုင္တဲ့အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕ ခြန္အား ျပန္ေကာင္း လာပါတယ္ ။ မူလ အလုပ္အကိုင္လည္း ျပန္ၿပီးလုပ္ကိုင္ႏိုင္ပါၿပီ ။

သုေတသီ တိုမီဇသက သူ႕ရဲ႕ ``ကင္ဆာေရာဂါ ေၾကာက္စရာမလို၊ က်န္းမာေစေၾကာင္း နည္းလမ္းေကာင္း ``(The way to healthy life ; Cancer not to be feared) ဆိုတဲ့ စာအုပ္ထဲမွာ ကင္ဆာ ေရာဂါခဲြစိတ္ကုသခဲ့သည့္တိုင္ေအာင္ လူနာရဲ႕အေၾကာက္တရားေၾကာင့္ ကင္ဆာကလပ္စည္းေတြ ပ်ံႏွံ႕ ကုန္ရပါတယ္ ။

သူဟာ ကင္ဆာေဆးအဆက္မျပတ္မွီ၀ဲရၿပီး ဓါတ္ကင္ ၿပီးသြားၿပီဆိုတဲ့ သတင္းမၾကားရသေလာက္ပါပဲ ။ ဒါ့အျပင္ ျပင္းထန္တဲ့ ကုထံုးေတြရဲ႕ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဴိးေတြရဲ႕ အက်ဳိးဆက္ကို လူနာက ခံစားရပါေသးတယ္ ။ အက်ဴိးဆက္အေနနဲ႔ လူနာဟာ ခံတြင္းပ်က္ျခင္း ၊ အားအင္ ခ်ည္႕နဲ႕လာျခင္းတို႕ျဖစ္လာရပါတယ္ ။ အာလူးစိမ္း ဓါတ္စာကို ေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ ေဘးထထြက္ဆုိးက်ဴိးေတြ မခံစားရပဲ လူနာဟာ တစ္ေန႕တစ္ျခား အားအင္ျပည့္ၿဖိဳးလာတာေတြ႕ရပါတယ္ ။ အာလူးပင္ဟာ ပင္ကိုယ္က အာဟာရျပည့္၀ေနတဲ့ အစာတစ္ခုျဖစ္တဲ့အတြက္ အက်ဴိးမယုတ္ပါဘူး ။ သူ႕ကို မွန္မွန္မွီ၀ဲျခင္းအားျဖင့္ ကင္ဆာ ကလပ္စည္းေတြကို ဟန္႕ထားေစပါတယ္ ။`` လို႕ေဖာ္ျပထာားပါတယ္ ။

အာလူးစိမ္း ဓါတ္စာဟာ ကိုယ္တိုင္ လြယ္လြယ္ကူကူ ေဖာ္စပ္ႏိုင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္း ေသာက္သံုး ႏိုင္ပါတယ္ ။
ၿပီးေတာ့ အဲဒီအခ်ိန္တိုအတြင္းမွာ သူ႕ရဲ႕ အာနိသင္ကို ေတြ႕ထိခံစားႏိုင္ပါတယ္ ။ `` ဓါတ္စာ တစ္ပါတ္ ႏွစ္ပါတ္ေလာက္ ေသာက္ၿပီးတာနဲ႔နာက်င္ ကိုက္ခဲမႈေ၀ဒနာေတြ တစ္စတစ္စ ေလွ်ာ့ပါးသြားပါတယ္ ။ ခံတြင္းျပန္ၿပီးေကာင္းလာမယ္ ။ အသားအေရျပန္ၿပီးေကာင္းလာမယ္ ။

အာလူးစိမ္း ဓါတ္စာကို အထူးသျဖင့္ ေထာက္ခံတဲ့ေနာက္တစ္ဦးကေတာ့ ေဒါက္တာ ကိုင္ႏိုရွိတ ျဖစ္ပါတယ္ ။
သူ႕အဆုိေတြက `` အာလူးကို ဥေရာပတိုက္သားေတြက တစ္ခ်ိန္တုန္းက မဟာပထ၀ီေျမၾကီးရဲ႕ ပန္းသီး (Apple of the great earth) လို႕ေခၚခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္ ။

အာလူးမွာ အဟာရဓါတ္ေတြ စံုစံုလင္လင္ပါရွိၿပီး အထူးသျဖင့္ဗိုက္တာမင္စီဓါတ္နဲ႕ ထံုးဓါတ္တို႔ အမ်ားဆံုးပါ၀င္ ပါတယ္ ။ ေရွးေဟာင္း ဂ်ာမန္ေဆးက်မ္းေတြမွာ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာရည္ကို ..အစာအိမ္အနာေပါက္ျခင္း ၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းေတြ အတြက္ေပးရေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္ ။

ကင္ဆာကလပ္စည္းေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏုင္ျခင္းႏွင့္ပါတ္သက္ၿပီး အာကိတ တကၠသိုလ္ ေဆးသုေတသန ဌာနက ပါေမာကၡ ကာဂါမိ ကေျပာၾကားရာမွာ `` ကင္ဆာကလပ္စည္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေစတဲ့ ဓါတ္ကိုရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္ ။

အဲဒီေဆးနဲ႕ ၾကြက္ကေလးေတြ အေပၚမွာ စမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါ အလားအလာ ေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္ ။
သူဟာ သူ႕ရဲ႕ေတြ႕ရွိခ်က္ကို စာတမ္းျပဳစုၿပီး မႏွစ္က ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာက်င္းပခဲ့တဲ့ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ကင္ဆာညီလာခံ ( International Cancer Society Conference ) မွာ ဖတ္ၾကားတင္သြင္းခဲ့ပါတယ္ ။

ေနာက္ဆက္တဲြအေနနဲ႕ အာလူးစိမ္းဓါတ္စာ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္နည္းဟာ အလြန္ပဲလြယ္ကူပါတယ္ ။
အရြယ္တူ အာလူး (၃)လံုးကိုယူၿပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ ၊ အခြံမႏႊာရပါ ။ အစို႕ေပါက္ေလးမ်ားရွိရင္ ဖယ္ရွားေပးပါ ။
ၿပီးလွ်င္ အာလူးကို သခြားျခစ္ျဖင့္ အစေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ျခစ္ေပးပါ ။ ၿပီးက အဲဒီအစေလးမ်ားကို သန္႕ရွင္းေသာ ပိတ္စိမ္းပါးစျဖင့္ ထုပ္ၿပီး (အုန္းႏို႕ညွစ္သကဲ့သို႕) အရည္ညွစ္ယူပါ ၊ အဲဒီအရည္ကိုခြက္ထဲမွာ ထည့္ၿပီး အရသာေကာင္းေအာင္ ပ်ားရည္နဲနဲေရာစပ္ၿပီး ေသာက္ပါ ။ အဲဒီအာလူးအရည္ကို နံနက္တိုင္း တစ္ခြက္ႏႈန္းျဖင့္ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္ ။

No comments:

Post a Comment